Thematische routes

Als je even geen zin hebt om zelf een recreatieve fietsroute ineen te puzzelen, dan kan je nog altijd een van de vele kant-en-klare fietsnetwerken volgen. Sommige themaroutes zijn lusvormig, andere brengen je gewoon van punt A naar punt B.

Met een beetje inspiratie kan je deze themaroutes makkelijk combineren met zelf uitgestippelde knooppunten (om bijvoorbeeld een lusje te maken met je eigen woonplaats) of een (deel van een) andere themaroute.

Papier of digitaal?

Je kan themaroutes:

  • aankopen als fietskaart op elke toeristische dienst in je regio, ter plaatse of na bestelling via de websites. Deze fietskaarten bevatten een routekaart en een gedetailleerde routebeschrijving, maar de toeristische informatie over de vele bezienswaardigheden onderweg geven deze fietskaarten een interessante meerwaarde ten opzichte van de knooppunten!
  • online ook filteren op vertrekpunt, afstand en moeilijkheidsgraad en je gewenste route daarna gratis downloaden in PDF en/of GPX formaat (voor wie een GPS heeft op de fiets)!

Vlaanderen

Een overzicht van alle themaroutes per provincie vind je op de volgende websites:

Wallonië

Het RAVeL Netwerk (Réseau Autonome de Voies Lentes) is een netwerk van “trage wegen” langs jaagpaden en voormalige tram- en treinbeddingen. Deze wegen zijn voorbehouden voor fietsers en ander niet gemotoriseerd verkeer zoals paardrijders, wandelaars, skaters, …

Wie enkel routes wil downloaden kan terecht op www.tourismegps.be.

Oostkantons

Ontdek zeker ook eens de Oostkantons per fiets dankzij het fietsroutenetwerk “VeloTour Hoge Venen – Eifel”.

Mountainbike

Leiestreekroute

Leiestreekroute