Europese landenfiches

DenemarkenDuitslandEngelandFrankrijkIerlandItaliëLuxemburgNederlandNoord-IerlandNoorwegenOostenrijkSchotlandSloveniëSpanjeWalesZwitserland

Denemarken

Met meer dan 12.000 kilometer bewegwijzerde fietspaden (waarvan 4.000 kilometer verdeeld over 11 nationale fietsroutes) op overwegend vlak terrein, een afwissende natuur en korte afstanden tussen stadjes, attracties en bezienswaardigheden is Denemarken een ideaal fietsland. Dus bezoek de website van VisitDenmark, stap op de fiets en ontdek Denemarken op twee wielen!

Duitsland

Duitsland telt meer dan 200 langeafstandsfietsroutes (goed voor meer dan 70.000 kilometer) en talloze kortere, goed onderhouden routes. Bezoek zeker eens de website van Duitsland Vakantieland om de Duitse steden en regio’s per fiets te ontdekken, maar de elektronische brochure Ontdek Duitsland fietsend biedt misschien nog meer inspiratie.

Engeland

De Top 10 Mooie Fietsroutes van VisitEngland bundelt de meest fantastische uitzichten op 2 wielen. Zoek je liever per regio, dan biedt British cycling een handig overzicht voor elk fietstype. British cycling biedt online, net zoals Skyride trouwens, zowel routes als een rittenkalender aan. Het Sustrans National Cycle Network is dan weer dé plek voor regionale en nationale fietsvriendelijke routes die auto’s vermijden, oude ruiterpaden volgen en de onverschrokken avonturier op twee (vooral MTB) wielen meeneemt naar plaatsen die anders onontdekt zouden blijven.

Frankrijk

Elke regio in Frankrijk heeft wel een eigen officiële toeristische website. Betere startpunten om fietstochten te plannen in Frankrijk zijn wellicht de website van het Frans Bureau voor Toerisme (overzicht per regio) en het nationaal netwerk van véloroutes et voies vertes. Ook de routeplanner van de Fédération française de cyclotourisme is een aanrader. Beklim je liever de bekende cols uit de Tour de France, dan is een virtuele verkenning van de Alpen cols (cyclo-maurienne.fr of bike-oisans.com) en Pyreneeën cols (laroutedescols.com) misschien geen overbodige luxe! Fietsen in de Provence is dan weer een klassieke optie voor levensgenieters.

Ierland

Ierland is toch wel een fietsland bij uitstek! Inspiratie vind je op de officiële website van Ierse toeristische dienst. Voor fietsroutes kan je ook terecht op discoverireland.ie of irishtrails.ie. Graag vermeld ik nog een jaarlijks fietsevent voor het goede doel aan de Westkust: de Ring of Kerry Charity Cycle.

Italië

De Italiaanse vereniging Amici della Bicicletta heeft een ambitieus doel: een routenetwerk opzetten van de Zwitserse grens tot het zuidelijkste punt van Sicilië, goed voor in totaal ongeveer 12.000 km aan nationale fietsroutes die zowel in noord-zuid richting als in oost-west richting worden uitgetekend.

Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg heeft momenteel al meer dan 600 km (van de gewenste 900 km) nationale fietsroutes gerealiseerd. Elk van de 23 bewegwijzerde fietsroutes kreeg hierbij een naam en nummer (bv. PC 11 staat voor piste cyclable Charly Gaul). Deze overwegend autovrije fietsroutes vormen echter geen lussen! Ze starten en eindigen vaak aan een station, maar gelukkig mag je fiets gratis de trein op. Het ideale startpunt om Luxemburg met de fiets of mountainbike te ontdekken is de website van het Luxemburgs Nationaal Verkeersbureau. De mooiste nationale fietsroutes vind je online op velospisten.lu en op de velomap van het Lëtzebuerger Vëlos-Initiativ.

Nederland

In Nederland lopen LF-routes en knooppuntenroutes op sommige stukken over hetzelfde tracé, met de beide routebordjes op één en dezelfde paal. Dit maakt het overstappen van het ene op het andere netwerk kinderspel. Recreatieve fietsers kunnen routes uitstippelen op basis van knooppunten of LF-routes dankzij de routeplanner van de Nederlandse fietsersbond. Ook op nederlandfietsland.nl vind je een overzicht van routeplanners voor het uitstippelen van knooppuntenroutes en meer dan 30 LF-routes (inclusief de GPS-tracks) in Nederland. De toertochtenkalender van de Wielersportbond NTFU biedt dan weer uitgebreide zoekmogelijkheden voor georganiseerde fietsritten.

Noord-Ierland

Discover Northern Ireland geeft alvast genoeg inspiratie voor korte tot lange fietsroutes, met als extraatje 12 lusvormige bewegwijzerde routes in de Sperrins. Toch is cycleni.com de referentie als je wil fietsen in Noord-Ierland. Naast een prachtige brochure vind je op deze website ook een heel overzichtelijke zoekmachine voor fietsroutes (zowel op een kaart of met selectiecriteria) en nuttige informatie over mountainbiken en cyclosportieve fietsevents. Voor een overzicht van regionale en nationale fietsroutes verwijs ik je ook nog graag naar het Sustrans National Cycle Network.

Noorwegen

Een top 10 van (favoriete) fietstochten in Noorwegen vind je op de website van de officiële toeristische dienst Visit Norway. Via de interactieve landkaart kan je gemakkelijk per regio kiezen uit meer dan 400 fietsroutes. Een andere referentie op het vlak van fietskaarten en bewegwijzerde nationale fietsroutes in Noorwegen is cyclingnorway.no.

Oostenrijk

De brochure Radtouren in Österreich is dé fietsgids voor vooraf en onderweg met de 14 mooiste fietstochten en –regio’s (bv. de Donau-route en de Murrad-route). Op de website van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme kan je dan weer alle nieuwe fietspaden, routes en sportieve uitdagingen ontdekken per provincie. Het online overzicht van fietstochten op radtouren.at is dan weer overzichtelijk in 3 categorieën ingedeeld: recreatieve tochten, fietstochten voor gezinnen en sportieve tochten.

Schotland

Fietsen in Schotland is een ideale manier om te genieten van het prachtige landschap. U komt langs historische monumenten, lochs (meren) en indrukwekkende valleien. De fietsroutes van ActiveScotland komen tegemoet aan ieders wensen, net als de goed aangegeven regionale en nationale fietsroutes van het Sustrans National Cycle Network. MTB liefhebbers bezoeken best een van de 7stanes mountainbike centra zoals Glentress voor een uitdagend avontuur!

Slovenië

De toeristische dienst van Slovenië heeft haar huiswerk gemaakt. Op slovenia.info vind je een pak tips en fietsroutes voor fietsende families, cyclosportievelingen en mountainbikers. Om de fietsmogelijkheden per regio beter te ontdekken, raad ik deze downloadbare brochure aan.

Spanje

Ook Spanje kent het systeem van vías verdes of oude spoorwegbanen die omgetoverd werden tot groene wegen voor fietsers en wandelaars. Je kan de routes bekijken op een schematische of bij voorkeur de meer interactieve geografische kaart. De officiële toeristische dienst van Spanje besteedt wel enige aandacht aan het thema fietsen maar voor routes kan je ook terecht op de officiële websites van de regio’s of initiatieven zoals cicloide.com.

Wales

De indrukwekkende schoonheid van Wales biedt een enorm scala aan fietsmogelijkheden voor fietsers van alle niveaus. Zo biedt Wales meer dan 331 miles aan verkeersvrije wegen (perfect voor families en kinderen), ongeveer 1200 miles aan regionale en nationale fietspaden en een pak Mountain Bike Centres. Voorbeelden van fietsroutes vind je op de Engelstalige versie van VisitWales.

Zwitserland

Gemoedelijk of snel, uren- of dagenlang: de 9000 fietskilometers van SwitzerlandMobility bieden voor ieder wat wils, gespreid over 9 nationale, 53 regionale en 59 lokale routes. Maar Zwitserland is ook een MTB-land bij uitstek met ongeveer 4500 van de beste mountainbike kilometers op het Europese continent met 3 nationale, 14 regionale en 136 lokale routes.